2017. augusztus 3., csütörtök

Cukkinis citromos sütemény (reform)




Ebben az időszakban rengeteg cukkini terem a kertemben, s én próbálom minél jobban kihasználni a szezont. Süteménybe is gyakran reszelek, mert szeretem, hogy ettől puha, szaftos lesz a sütemény.
Nálunk az ilyesmi nagyon megy reggelire egy csésze kakaó társaságában.

Hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 20 dkg cukkini (tisztítva mérve)
  • 18 dkg nyírfacukor vagy xilit
  • 2 tojás
  • 2 citrom
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • pici só


Elkészítése: 

  • Megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük a cukkinit. Picit sózzuk, majd állni hagyjuk néhány percig. 
  • Az egész tojásokat mixerrel 4-5 percig habosítjuk, a végén a cukrot is hozzáadva. 
  • A cukkinit alaposan kicsavarjuk, majd a tojáshoz adjuk 2 citrom kifacsart levével, vaníliával, és az olvasztott kókuszzsírral együtt. Összekavarjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, 2 citrom reszelt héját, meg a szódabikarbónát. 
  • A masszát egy sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk, majd 160 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (40-50 perc). 
  • Miután langyosra hűlt, szeletekre vágjuk.


Megj: A reszelt zöldség az ízén nem érződik, de neki köszönhetően a sütemény sokáig puha, szaftos marad.

Nincsenek megjegyzések: